*

kyy

Kaikki blogit puheenaiheesta Geopolitiikka

Iranin tilanteen ironiat

Yritetäänpä jälleen kerran porukalla suhteuttaa asioita ja laajentaa kokonaiskuvaamme, jotta emme olisi niin herkästi tuomitsemassa kanssaihmisiämme pommituksen kohteeksi ihmisoikeuksiin vedoten.


Iranissa on ollut mielenosoituksia korruptiota, kohonneiden hintojen aiheuttamaa taloudellista ahdinkoa ja ihmisoikeusrikkomuksia vastaan.

Iran-Maidan operaatio tuskin onnistuu

Iranin viime aikojen mielenosoituksissa on vastustettu korruptiota ja vaadittu ihmisoikeuksia. Mielenosoituksissa ovat vastakkain pieni ryhmä hallituksen vastustajia ja suuri joukko hallituksen kannattajia. Uskonnolliset tekijät näyttävät toistaiseksi puuttuvan.


Massamedian varassa tietojensa kanssa olevienkin on hyvä tietää jotain  isommista kuvioista osatakseen suhteuttaa uutisoinnin kertomaa.

 

Iran lyhyesti

Yhdysvalloilla on uusi… narsisti

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump on siis vannonut virkavalansa ja pitänyt virkaanastujaispuheensa. Taattua Trumpia: Yhdysvallat on ollut maailman eniten kärsinyt kolkka ja tehtaat on saatava taas toimintaan. En voi olla ihmettelemättä niin puheen kuin myös (julkisuudessa esiintyneen) Trumpin epäloogisuutta.

 

Tuntematon tuntematon – mitä tiedämme siitä ja mitä voimme tehdä tulevaisuudelle

Tuntematon tuntematon – mitä tiedämme siitä ja mitä voimme tehdä tulevaisuudelle?

*

  kuulemme jatkuvasti näkemyksiä siitä ”miten maailman tulisi toimia”. 

Itsensä liberaaleiksi, konservatiiveiksi, keynesiläisiksi, reaganisteiksi, humanisteiksi, haukoiksi, globalisteiksi tai nationalisteiksi julistaneet esittävät omaa agendaansa.  Omaa maailmankuvaa kohotetaan, muulla lailla näkevien sanomia dissataan tai korjaillaan.

*

Mitä tapahtuu todella?

Mitä self-made presidentti Trump aikoo ja tekee jatkossa?

Mitä self-made presidentti Trump aikoo ja tekee jatkossa?

Presidentti Trump on yhdenmiehen show, ”self-made-president”, joka tempaisi kansakunnan sorretut ja solvatut puolelleen, eliittiä ja ylpeimistöä vastaan, tavalla joka tekee hänestä Yhdysvaltain presidenttihistorian autonomisimman, itsenäisimmän ja mistään riippumattomimman actorin.

Mutta: miten Trump järjestää keskeisimmän kabinettinsa: ulkoministerin ja puolustusministerin? Ketkä hän valitsee? 

Miksi länsi-Venäjä-keskustelussa on pakko valita puolensa?

On ollut erikoista seurata, miksi fiksut aikuiset ihmiset valitsevat niin tanakasti puolensa länsi-Venäjä-keskustelussa, että sen "oman puolen" vikoja ei kyetä näkemään laisinkaan? Ovatko panokset Suomen kannalta niin kovat, että vaikka on päivän selvää, että sikailua on harrastanut jokainen suurvalta, ettei sitä omaa hevosta voi torua nimeksikään, vaikka aihettakin olisi?

Totuus Venäjän ja Suomen suhteista

Länsimaiden  yritys eristää Venäjää muistuttaa yhä selvemmin Mikkelin panttivankidraamaa 1986. Tosin on selvää. ettei Venäjä räjäytä itseään paetakseen "ylös" vaan raivaa muuten tiensä ulos saartorenkaasta.

 

Olisiko Suomen miehitys Venäjälle hyvä diili?

Leikitään, että Suomi ei liittyisi Natoon. Sitten leikitään, että Sinä olisit Vladimir Putin ja pelaat tätä geopoliittista shakkia, jossa koitat tässä hyvin haastavassa ympäristössä a) varmistaa hallintosi ja tukijoidesi vallan jatkuvuuden, b) edistää Venäjän valtion asemaa.

Kannattaisiko Suomen valloittaminen? Mitä plussia ja miinuksia keksit? Huomioon otettavia ulottuvuuksia ovat ainakin sotilaalliset, ulkopoliittiset, sisäpoliittiset ja taloudelliset muuttujat.

 

Tässä omaa listaani keskustelun avaukseksi.

Plussia:

Geopoliittista "pelkovaikerointia"

Uuden Suomen Uutiset -osiossa Ian Bremmer harrastaa aika hupaisalta vaikuttavaa pelkovaikerointia jutussa, joka oli otsikoitu Hyytävä ennuste ”uudesta maailmanjärjestyksestä”: ”Tämä on vasta alkua”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä