kyy

Terveydenhoidon yksityistämisestä

  • Laiho kasvaa kyntäjälle...
    Laiho kasvaa kyntäjälle...
  • ...euro terveyden hoitajalle?
    ...euro terveyden hoitajalle?

Jatkan kommentistani Petteri Järvisen valelääkäreihin liittyvään blogikirjoitukseen. Väitän että valtiovallan viime aikoina harjoittama yksityistämiskiima on niitä merkittäviä poliittisia linjauksia, joka ovat johtaneet Järvisen esittelemiin ongelmiin.

Suomessa elää sinnikäs tarve keskittyä muotoseikkoihin sisällön asemasta. Järvinen toi blogissaan esiin maassamme harvoin nähdyn herkkupalan: lääkärien todellisen pätevyyden ja sen, antavatko paperit lääkärille pätevyyden, vai syntyykö pätevyys aivan jostain muusta. Jatkan siitä kysymällä, ovatko talous- ja poliittisen eliitin viime vuosikymmenen aikaiset yksityistämistä suosivat päätökset aiheuttaneet sen, että yhä useampi lääkäri käyttää papereitaan etupäässä rahan tekemiseen.

Vastaan itse: kyllä ovat. Poliittiset päätöstentekijät ovat yksityistämishurmiossaan ajaneet terveydenhoidon virtaviivaistamista (suomeksi: säästöä) ottamatta lainkaan huomioon päätösten seurannaisvaikutuksia, joista vaarallisin on juuri tuo terveydenhoidon muuttuminen rahojen hoitamiseksi.Vai ovatko he ottaneet sen huomioon? Silloin liikutaan todella varallisilla vesillä.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen aiheesta, joka piti päättäjien mukaan ja varsinkin elinkeinoelämän eliitin vakuutettua olla alalta poissuljettua: yksityistettyä terveydenhuoltoa hyödynnetään voittojen maksimointiin kaikin käytettävissä olevin – myös rikollisin – keinoin.

Heitän keskusteluun aiheen, joka jo pitkään on ollut raivokkaan puolustamisen ja vastustamisen kohteena: onko julkisten palvelujen yksityistäminen hyvinvointiyhteiskunnan ja kansalaisten vai liikemiesten etujen mukaista? Ne ovat näet toisensa poissulkevia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Liikemiesten etujen mukaista se on ja sitäpaitsi isojen ulkolaisten terveydenhoitoalan yritysten. Koita saada sun tekstisi johonkin lehteen! Sulla on toi mainio kuvituskin ja kuvatekstit!

Toimituksen poiminnat