kyy

Suomen lapsellinen media

  • Mitä me tästä kuvittelemme tietävämme?
    Mitä me tästä kuvittelemme tietävämme?

Naputan jatkuvasti siitä, että suomalainen media uutisoi varsinkin kansainvälisestä politiikasta hyvis-pahis -tasoisen lapsellisesti. Taas tänään saattoi törmätä siihen, miten into piukassa Pohjois-Koreasta ”uutisoidaan" (mm. YLEHSIL). Se perustuu yhteen (!) eteläkorealaiseen lähteeseen, joka on erikoistunut P-Korean vastaiseen propagandaan. 

 

Miten on mahdollista, että itseään arvovaltaisena, luotettavana ja vähintään ammattitaistoisena pitävä media alentuu tällaiseen roskajournalismiin? Vastaus taitaa piillä siinä, että Pohjois-Koreaa pidetään pahiksena, josta saa Suomessa kertoa ihan mitä tahansa, kunhan se on negatiivista.

 

Näin höttöisellä pohjalla lepäävän propagandauutisoinnin toistoa Suomen medioissa voisi pitää esimerkkinä globaalista työpaikka- tai koulukiusaamisesta. Yhtä ala-arvoista se on, vaikka olisi mitä mieltä P-Koreasta ja Kim Jong-Unista.

 

Itse en edes tiedä mitä mieltä maasta ja miehestä olisin, kun näiden ympärillä pörrää niin sankka propagandasumu, ettei mihinkään voi luottaa.

 

Mutta erityisen huolestuttavaa on se, että suomalaiselle medialle totuus on nykyään sitä todempi, mitä paremmin se menee kaupaksi.

 

Siihen on tultava muutos!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tuo uutisointi on kyllä harvinaisen kritiikitöntä. Ei tarvitse kovin kaukaa hakea asiantuntijaa, joka osaisi kertoa, nuo uutiset osoittautuvat usein liioitteluksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Pohjois-Koreankin kohdalla pätee se sanonta, että sitä saa, mitä tilaa. On se monista dokumeteistakin nähty, mikä kansojen vankila se maa on.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Oletko, Kajanto, siis valmis uskomaan tuosta vain tällaisenkin uutisoinnin?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Turhaa lässytystä Andersson. Käytännössä kaikki maailman ihmisoikeusjärjestöt ja jopa munaton YK pitävät Pohjois-Koreaa käytännössä roistovaltiona joten jonkun yksittäisen suomalaismedian uutisointi ei ole tästä poikkeus.

Pohjois-Koreasta ei tule demokratiaa sillä että sinä jotkut muut harvat näin uskovat ja haluavat.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Minulla ei ole mitään sanottavaa Pohjois-Korean puolesta.

Mutta oli P-K mikä oli, suomalaisen median kertakaikkinen vetelyys on häpeällistä.

Vai uskotko sinä kaiken mikä Pohjois-Koreasta kerrotaan? Kaiken propagandankin? Valeuutiset?

Joku tolkku se pitäisi olla talkkunansyönnissäkin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Jos haluaa tietää Pohjois-Koreasta ja sen johtajasta niin Twitterissä kannattaa seurata Washington Postin Pekingin kirjeenvaihtajaa Anna Fifieldiä, hän on laadukas journalisti. Häneltä on kesäkuun alussa ilmestymässä asiasta kirjakin.
https://www.goodreads.com/book/show/42283861-the-g...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Suljetussa maassa ei tietenkään ole vapaata tiedonvälitystä.
Olettaisin, että virkavastuu on Pohjois-Koreassa vakavampi asia kuin Suomessa, mutta jos vaikka virkamiehet olisivat vain joutuneet uudelleenoppimiskurssille, mistään tätä tietoa ei voisi tarkistaa.

Tällä hetkellä pidän mahdollisuutta teloitukseen 50-60. Eteläkorealaisilla ei kuitenkaan ole kielimuuria, että onhan se mahdollista, että jostain olisi tietoa vuotanut.

Sitten on toinen kysymys, että onko tarpeen uutisoida tätä Suomessa. Olisin todennäköisesti pärjännyt vielä jonkun vuoden, odottaen asian varmistumista, vaikka nyt ei olisi uutisoitukaan.

Lisäys: Vähän tukea blogistille:
https://www.bbc.com/news/world-asia-48477248

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kiitos, Jääskeläinen.

Harva tällä näet näkyy kirjoittavan siitä asiasta, josta blogiin kirjoitin, kun Pohjois-Korea nostattaa nähtävästi tunteet niin pintaan, ettei tosiasioista ole enää väliä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tulos tai ulos korealaiseen tapaan - tulos tai tulikäsky.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Sama ilmiö näkyy myös Donald Trumpia koskevassa uutisoinnissa. Hänestäkin näyttää Suomessa saavan kertoa mitä tahansa, kunhan se on negatiivista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

North Korea's top negotiator ahead of the failed summit with the U.S. in February was executed a month later, while leader Kim Jong-un's erstwhile right-hand man Kim Yong-chol was sent to a labor and reeducation camp,"

Vaikka et luottaisikaan mainittuun eteläkorealaiseen lähteeseen siinä mielessä, että se pyrkisi antamaan objektiivisen kuvan Pohjois-Koreasta, niin kehottaisin kyllä uskomaan noin selkeästi todennettavissa oleviin faktoihin.

Tietysti faktojakin voi aina valita ja jos niitä valitaan systemaattisesti vuositolkulla, niin todellisuuskuva voi muuttua vääristyneeksi. Jostain syystä kuitenkin Pohjois-Korean kohdalla ei sitä positiivista puolta ole koskaan esitänyt mikään muu taho kuin Pohjois-Korean hallitus tai jotkut kaukana asustavat hurahtaneet uskovaiset ilman, että ovat milloinkaan käyneet maassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En väitä tietoja valheeksi, mutta kaiken journalismin ABC sanoo, ettei vain yhteen, ja varsinkaan puolueelliseen, lähteeseen saa koskaan nojata.

Maailman media on nyt tehnyt tästä niin laajan jutun, että se näyttää siltä kuin lähteenä olisi sadat viestimet. Ei ole. On vain tuo yksi edelleenkin, vaikka siihen vedoten koko läntinen media näkyy tulleen kahjoksi.

Kuten tuolla ylempänä mainittiin, emme varmaankaan menettäisi mitään, jos odottaisimme, että media saa tähän useampia luotettavia lähteitä.

Journalismi siinä voittaisi ja suuri yleisö sen mukana.

Nyt epäluottamus mediaan senkun kasvaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Juurikin näin, Kun näkisi sen positiivisen uutisen Pohjois-Koreasta. Eli kun niitä ei paljon näe, on se sen merkki, että siellä ei paljon positiivista tapahdu.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

En ole ikinä käynyt Pohjoiskoreassa ei myöskään eteläisessä, joten olen muiden kertomisien varassa.
Tuosta uutisesta, voi toi toki pitää paikansa, silti ainoastaan yksi puolueellinen lähde?
Muistaakseni juuri Pohjois-Korean osalta on ollut aikaiseminkin positiivisia uutisia, jossa median kuolleeksi julistamia on herätetty henkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nyt kun rupesin miettimään lisää tulee mieleeni, että eteläkorealaisten suusta olen kuullut joitakin länsimedian kanssa hiukan ristiriitaisia lausuntoja koskien pohjoista naapuriaan.

Eräs johtavassa asemassa ollut eteläkorealainen kolleegani kansinvälisestä yhtiöstä, jonka palveluksessa olin, kyseenalaisti yksipuolista uutisointia pukien sen jotenkin sellaiseen muotoon, että "jotain muutakin siellä on, sillä ei mikään yhteiskunta pysyisi pystyssä, jos asiat olisivat vain niin kuin kerrotaan."

Muuan eteläkorealainen nuori nainen, jonka kanssa sattumalta aikoinaan keskustelin Tokiossa sanoi useiden eteläkorealaisten pitävän hyvänä sitä, että Pohjois-Korea vaalii tehokkaammin korealaista perinteistä kulttuuria ja on pystynyt ylläpitämään siihen liittyviä asioita, jotka länsmaistuneessa Etelä-Koreassa ovat kadonneet.

Lisäksi olen tavannut eteläkorealaisia, jotka eivät ole pitäneet toivottavana amerikkalaisia joukkoja maassaan, mikä niinikään on tuntunut oudolta ottaen huomioon sen uhan, jonka Pohjois-Korea muodostaa.

Mutta edellä mainitut ovat hyvin heikkoja signaaleja kaiken keskellä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Poistan tästä lähtien kaikki ne kommentit, joissa ei haluta osata alkeellistakaan käyttäytymistä keskustelukumppaneita kohtaan.

Asiasta on turha marista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Edelleenkin: tämän blogikirjoituksen aiheena on vain ja ainoastaan suomalaisen (ja nähtävästi myös muun läntisen) valtamedian sopulimaisuus ja journalistinen epäpätevyys.

Pohjois-Korean tilanne on sitten oma asiansa, johon en kirjoituksessa ota kantaa.

Käyttäjän JuhaHammarberg kuva
Juha Hammarberg

Laumassa käyttäydytään vaistojen varaisesti ja halutaan miellyttää vahvinta jäsentä. Tänä päivänä valtaosa mediasta ja niistä jotka haluavat peesata mediaa käyttäytyvät kuin päihtynyt roskaväki kun voi olla samaa mieltä asiassa joka yhdistää. Todisteita ei tarvita koska asia on "päivänselvä". Tuokaa syyllinen sisään oikeussaliin on konsepti kun uutinen julistetaan yleisölle. Uutisoinnissa on vakiosyylliset joista ei voi koskaan mainita mitään hyvää..ikävä kyllä juuri tämä vie medialta uskottavuuden ja aiheuttaa polarisoitumista ja hämmennystä. Media ei jäsentele tapahtumia vaan antaa valmiin syyllisen valmiiksi pureskeltuna vailla taustatyötä ja usein heti ja suppealta tietolähteeltä periaatteella kohdistettu yksipuolinen vihapuhe. Aika pateettista on tiedonvälitys tänä aikana.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Näin Pohjois-Koreaa mediassa kohdellaan, ja sen myötä myös suomalaisten kesken:

https://www.youtube.com/watch?v=5VhGO7q4LGo

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Eikö lieventävänä asianhaarana voisi ottaa huomioon sen, että hesari aloittaa juttunsa sanoilla "Eteläkorealainen sanomalehti väittää, että ...". Tuo lienee fakta. Tietenkin voisi olla varovainen sen suhteen, että yleisö voi tulkita loputkin uutiseta varmistetuksi tiedoksi, vaikka ilmeisestikin kyse on vain varmentamattomasta yhden lähteen kopioinnista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eipä tuolla näy olevan sen suurempaa merkitystä.

Valtaosa lukijoista ei huomioi tuollaista lainkaan, vaan pitää sitä faktana.

Se näkyy mm. tässä keskusteluketjussa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Minä muuna sitä lukijat voisivat pitää, kun ei paljon positiivista tietoa sieltä tule?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

YLE sentään hieman oikoo uutisointiaan, joskus: https://yle.fi/uutiset/3-10812677.

Mutta tokikin olisi mahdollista myös ennen ensimmäisten juttujen julkaisemista tarkistaa ja laittaa riittävät ja kaiken kansan huomaamat varoitukset jos riittäviä varmistuksia ei saada.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Nyt uutista peruutellaan:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/09e82f43-af66-...

Itse asiassa tuossa havaittu asia ei vielä kumoa uutista muiden osalta, mutta kun kyse oli johtavassa asemassa olevasta "rangaistusta", joka nyt onkin hengissä ja vapaalla, niin toki epäilyttävä se korealaisuutinen on ollut.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jotain sentään, mutta maito on jo kaatunut. Suuri yleisö on saanut tietonsa aiemmasta, eivätkä tuollaisia korjauksia huomioi kuin me aktiiviset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, myöhemmät korjaukset eivät yleensä tavoita päättömyyksiä innokkaimmin levittäviä.

Vieläkin jotkut kertovat juttua niin edellisen Kim:n taiturillisesta golfin peluusta kuin tykillä teloitetuista kenraaleista joiden osalta "unohdetaan" kertoa pään kasvaneen myöhemmin takaisin.

Jutuilla on jopa taipumuksen kasvaa korjauksista huolimatta kuten Kim Il-Sung:n hole-in-one:jen määrä. Odotan jännityksellä kuinka kerrotaan kuinka hän teki sellaisen 19:kin reijällä.

Toimituksen poiminnat