kyy

Yksikään puolue ei edusta kansan enemmistöä

  • Näin tänään.
    Näin tänään.

Vaalitulos, josta on olemassa vasta ennuste, ei lupaa perussuomalaisille sitä heidän unelmissaan kuvittelemaa enemmistöä, ei edes lähelle sitä. Kun asiaa katsotaan blokkien näkökulmasta, persujen totuus näyttää karulta:

 

Vihervasemmisto: 39,9%

Porvarit: 39,6%

Perussuomalaiset: 16,3%

 

Sinisiä ja muita päässee eduskuntaan 0-2. Niitä (yht 4,2%) ei lasketa blokkeihin.

 

Tämä on todellisuutta, ei yksittäisten puolueiden kannatus. Kärkipaikan tavoittelu on järjetöntä tässä tilanteessa, jossa kaikki ovat pikkupuolueita. 

 

On vain vakiintunut käytäntö, mutta ei mitenkään kiveen hakattu, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tehdään pääministeri. Tässä puoluepoliittisessa tilanteessa siinä ei ole mitään järkeä. 

 

Suomessakin pitäisi ottaa näkyville blokit, niin kuin useimmissa muissa maissa. Ainoastaan media hyötyy piikkipaikan "kisasta" revitellessään otsikoita ja lisätessään myyntiä ja erityisesti mainontaa.

 

Ei tällä kertaa muuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noinkin asiaa voi tarkastella. Tosin tuo sinisten pari prosenttia kannattaa silti lukea porvareille lisäykseksi, koska se heille kuuluu. Itse eduskuntapaikathan sitten joka tapauksessa menevät hiukan satunnaisesti, kun vaalipiirikohtainen kannatus ne ratkaisee. Siinä mielessä prosentin sisälle jäävällä kannatuserolla ei ole merkitystä edes vaalituloksessa, saatikka sitten gallupeissa. On myös muistettava sellainen kummajaisuus, että "suvaitsevat" kristilliset ovat eräässä vaaliliitossa "suvaitsemattomien" persujen kanssa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jos sinisten kannatus lisätään, porvariblokilla olisi 40,4%.

Ei sinänsä muuta asetelmaa. Hallitusneuvottelut käydään paikkamäärien perusteella, ja nehän saattavat sitten olla aika erinäköisiä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ei blokeista olisi paljon hyötyä kansan tahdon toteutumiseen. Vasta moniulotteiseen demokratiaan siirtyminen alkaisi konkreettisesti ratkaista kuilua kansan tahdon ja reaalipolitiikan välillä.

http://ionmittler.com/politics/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset