kyy

Totuus ja virallinen totuus

Katselen paraikaa presidentti Niinistön varovaista haastattelua netitse. Kiinnitän huomion ennen kaikkea tuohon Ylessä niin trendinmukaiseen Venäjä-trollausasiaan, josta presidentiltä tivattiin. Kierrellen Niinistö mainitsi sivulauseessa että kaikkihan propagoivat, josta voi keittiön kautta päätellä, että kaikkiin vaaleihin yrittävät vaikuttaa aika monet tahot, ei pelkästään Venäjä – mitä ei nähtävästi nykyisessä ilmapiirissä (!) ole soveliasta sanoa ääneen (!!) – tai on vaarassa pudota porukasta, tulla syrjityksi ja kiusatuksi.

Kun Venäjä kaikkien muiden tapaan harjoittaa propagandaa, se, että suomalaisessa tiedotuksessa vain sen trollaus nostetaan kepin nokkaan ja esitellään jopa sen ainoana lähteenä, on itsessään propagandaa, sillä verukkeella että "kaikki sen tietävät". Propaganda-oppaiden abc:ssa tuo on ensimmäisiä ja yksi tehokkaimmista vaikutustavoista. Kaikkihan sen tietävät -verukkeella syötetään itsestäänselvyyksiksi johdateltavia näkökantoja: niitähän ovat valtamediassa tällä hetkellä mm. se, että kaikki mitä Venäjä tekee, on väärin, vaikka se olisi oikeinkin.

USAn kanssa ollaan toistaiseksi horjuvia, koska hinku Trumpin pudottamiseksi on kova, mutta miten käy silloin Venäjä-uutisoinnille, jonka lietsomat pelot myyvät nyt niin hyvin? Onko odotettavissa sekä Venäjän että USAn kauhistelu – tuskin sentään, sillä vain vastakkaiasettelu myy hyvin. Hämmennystä mediassa herättävät myös esim Venäjän toimet Aleppossa, sillä kaupungista karkotettiin ISIS-terroristit, joten oli keksittävä muuta – sairaalat ja lapset. Venäjä toimii USAaa vähemmän peitellysti tappamisessaan, toimet Lähi-idässä ovat sinällään samankaltaiset, mutta Venäjä tekee sen – riippuen katsantokannasta – röyhkeämmin, avoimemmin, kovakouraisemmin, tehokkaammin, raaemmin tai suorasukaisemmin.

Venäjän Suomessa harrastama (!) propaganda on niin kömpelöä, että suurin osa sen havaitsee, mutta ongelma heikkolahjaisempien suomalaisten kohdalla on se, että lapsi menee pesuveden mukana, toisin sanoen kaikki Venäjää millään tavalla ymmärtävät – ei edes hyväksyvät – kommentit leimataan surutta Venäjän trollaukseksi, ellei niitä ole jo sensuroitu median moderoinnissa.

Ergo: mikäli (kun) Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen (tai muiden Euroopan maiden) vaaleihin, vaikutus on päinvastainen. Sen sijaan toisesta ilmansuunnasta suollettava propaganda menee sellaisenaan läpi, se on paljon kehittyneempää ja tehokkaampaa siksi, että sitä ei kohde yleensä edes huomaa – toisin kuin venäläisen yritelmät. Ja länsipropaganda käyttää taatusti hyödykseen tuota Suomen vinoutunutta asenneilmapiiriä Venäjän suhteen lyömällä lisää löylyä russofobian kiukaalle. Venäläistrollauksen paljastaminen (koska se on helppoa) ja sen väittäminen tehokkaaksi ja ainutlaatuiseksi maailmassa on kätevä tapa propagoida niin USAssa kuin Suomessakin.

Se, että suomalainen valtamedia on mennyt niin sokeasti tuohon keittiön-kautta-propagandan ansaan, kertoo joko median päättäjien aivokapasiteetista tai, kuten sitä mieluummin toivon, säästöhysteriasta. Jälkimmäisessä uutisointi suoritetaan huolimattomasti, toisin sanoen toimitaan ns. hyödyllisinä idiootteina – lännen hyväksi, koska se on halvinta.

Media toimii kuin kokoomus: se pyrkii luomaan omasta agendastaan ja maailmankatsomuksestaan "normaalia", jolloin kaikki muu näyttäisi poikkeavalta. Onneksi kansalaiset ovat sen verran valveutuneita (ainakin Suomessa), että vain pelokkaimmat ja hysteerisimmät jaksavat kovalla äänellä yhtyä valtamedian kuoroon. Ne, jotka takaavat median talouden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Somesta on tullut pirullinen vastavoima poliitikoille. Valehtelu päin naamaa ei ole enään niin helppoa.

Toki Some antaa heillekin mahdollisuuden levittää haluamaansa ilosanomaa. Useat poliitikot ovat sen jo oivaltaneet voimavarakseen.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hyvää pohdintaa. Seuraan aika tavalla uutisvirtaa ja minulla on mielestäni kohtuullisen tarkka propagandamittari. Olen ollut tavattoman pettynyt suomalaisen valtamedian toimintaan. Ylevillä julistuksilla ja nololla itsekehulla pyritään peittämään se tosiseikka, että uutisointi on muuttunut yhä enemmän epäsuoran tai suoran vaikuttamisen suuntaan. Valtamedia on valinnut selvästi leirinsä ja taistelee sen puolesta unohtaen kritiikin ja hyvän lehtimiestavan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Yksi näistä itsestäänselvyyksistä on ollut Krim: suomalaisessa valtamediassa ei näy sanaakaan krimiläisistä, siis ihmisistä, jotka kaikkien (!) siis länsimaistenkin tutkimusten mukaan valitsevat lähes yksimielisesti Venäjän kuin Ukrainan, jopa sikäläisten tataarien enemmistö. Tataarit muodostavat asukkaista noin kymmenenneksen.

Suomalainen media ja valtiaat (kuten Niinistö) on kiinnostunut yksinomaan Krimin maa-alueista, joiden rajasiirto ei tietenkään mennyt sääntöjen mukaan. Ongelma tiedotuksessa on myös se, että aika laajalti Suomen valtamedia antoi ymmärtää, että miehitys olisi ollut väkivaltainen. Ei ollut, mitä ei jostain syystä kaiketi edes saa Suomessa mainita, ellei halua somepaskaa naamalleen.

Krimin liittäminen Venäjään on ollut alustana hysterian luonnille siitä, että Venäjä kaappaisi Suomenkin. No, jos lähes kaikki suomalaiset haluaisivat liittyä Venäjään, niin silloin tilanne voisi edes vähän muistuttaa tilannetta Krimillä.

Väkivallan suhteen toisin on Itä-Ukrainan kanssa, mikä sekään ei ole ollenkaan niin yksiselitteinen tapaus kuin Suomen halki-poikki-pinoon -uutisointi antaa ymmärtää.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Janne Kuusi, tiedäthän , että jos Venäjä miehittäisi Suomen ja täällä järjestettäisiin sen jälkeen "kansanäänestys" Venäjään liittymisestä, meistä 96,7 % kannattaisi liittymistä välittömästi Venäjän helmaan :)

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

V
Tottakai tiedän, kyse onkin siitä täysin teoreettisesta tilanteesta että valtaosa suomalaisista TODELLA haluaisi liittyä Venäjään- kuten Krimillä on asian laita. En viittaa mihinkään äänestyksiin vaan useisiin länsimaisiin tutkimuksiin - joista ei sanaakaan Suomen valtamediassa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #8

Ei sanaakaan Suomen valtamediassa, mutta miksi?

Oma oletukseni on se, että median sepittämä tarina saisi säröjä logiikkaansa, jos kaikki faktat lyötäisiin tiskiin.

Nähtävästi tärkeintä on se draaman kaaren eheys – totuudesta viis.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suuren valtion(USA) hienoin propagandaväline on ollut ja on Valitut Palat.
Ryssät vastaavaa aikoinaan yritti mutta eivät onnistuneet. Oliko se Maailma ja Me tai jotain sinnepäin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomeksi julkaistiin 60-70 -luvuilla "Neuvostoliitto" -nimistä aikakauslehteä, jota jokaisen kunnon kommunistin oletettiin tilaavan.

Luin siitä kerran artikkelin, jossa kehuttiin, että "Neuvostoliitossa on nykyään pelkästään Kuolan niemimaalla enemmän ydinvoimaloita kuin tsaarin aikana koko Venäjällä." Joten eipä tuo ainakaan propagandaa ollut - faktojahan siinä kerrottiin!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mark, oletko nyt turhan itsekriittinen, kun pidät juttujasi kömpelöinä?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eivät ne niin kömpelöjä ole kuin trollaukset, mutta olet kyllä elävä esimerkki siitä mihin tuo trollihysteria johtaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset