kyy

GBPn romahdus

  • "Romahdus"  vähän pidemmällä aikavälillä
    "Romahdus" vähän pidemmällä aikavälillä
  • Punnan tämänpäiväinen "romahdus"
    Punnan tämänpäiväinen "romahdus"

Ihan vain lyhyesti: Median mukaan Britannian punta romahtaa Brexitin seurauksena.

 

Ohessa kuvat Suomen Pankin EUR-GBP -valuuttakurssista, päättyen tähän päivään. Viimeksi punta on ollut samalla tasolla maaliskuussa 2014. Klikkaa kuvaa.

 

Punnan lisäromahdusta voi seurata:

 

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/valuuttakurssit/valuuttakurssit_(ekp)/pages/eurofxref-graph-gbp.aspx

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti tänään ei enää uskota Brexitiin. Suomen pörssikin on tällä hetkellä 5,5% plussalla eiliseen verrattuna.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Todennäköisesti Brexitiä ei tule.

EU jatkaa ennallaan, ja tehdään joitain nimellisiä (esim: Brexitin nimellä) muutoksia, joilla tuskin on muuta merkitystä kuin niistä seuraava EU-vastaisuuden lisääntyminen Euroopassa.

Seuraava aalto saattaa sitten jo muistuttaa tsunamia.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Britit otti vain pienen kiky-loikan.

Siteeraanpa tässä suurta ajattelijaa muutaman päivän takaa, eli itseäni:
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219018-mark...

"Ei vielä hätäillä, katsotaan ensi perjantaina miltä se näyttää"

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Onko muuten kukaan nähnyt tästä halaistua sanaa mediassa? Varsinkaan niissä samoissa viestimissä, joissa punnan romahdusta ja maailmanloppua juhannusviikonloppuna hysteerisesti lietsottiin.

Minä en, ainakaan toistaiseksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä viime päivien romahdus kertoo eniten tietokoneohjelmilla tehtävästä kaupankäynnistä jopa on yksi suurimpia nykypäiviemme kirouksia. Esim. luultavasti
kaikkien tuntema kammotus Soros veikkasi 100 miljoonaa euroa yksinään Deutche Bankin droppia kohtaan ja tienasi parissa päivissä 10 miljoonan kafferahat. Vähemmästäkin
kurssit loikkivat.

http://www.welt.de/wirtschaft/article156622381/Geo...

Pidemmän aikavälin seuraaminen voi antaa edes vähän luetettavamman kuvan ja sen sitten näkee.

Petteri Hiienkoski

Punta vahvistuu suhteessa euroon. Sehän voisi johtua myös euron syöksystä, mistä tuskin uutisoitaisiin isoin otsikoin =)

Mutta miten näiden valuuttojen kurssi muuttuu suhteessa dollariin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä taas on valuuttakurssispekulaatiota (forex) jossa myös oli ilmaista rahaa kaikille harrastajille tarjolla Brexit uutisen myötä. Yhtä paria seuraamalla ei siitä ainakaan saa mitään tolkkua joten paras on ladata jokin ilmaissovellus ja virittää ruudulle nyt ainakin 4 valuuttaparia ja ihmetellä käppyröiden kulkua (kun ne liittyvät toisiinsa.)

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen
Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niinpä.

Punnan piti syöksyä Brexitin vaikutuksesta. Näin kertoi suureen ääneen koko suomalainen valtamedia viikonvaihteessa.

Tänään ei pukahdustakaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

- Haloo, onko hälytyskeskuksessa? Täällä romahti punta ja nyt pelkäämme, että koko maailma romahtaa!
- Kyllä sen numeroiden mukaan pitäisi ihan kunnossa olla.
- Minä en usko numeroita, minä uskon Yleä!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eli

GBP/USD on alimmillaan 30 vuoteen kuten on medioissa todettu.

"Punnan arvo jatkaa syöksyään" siis DOLLARIA KOHDEN. Onko tämä viennille hyvä vai huono asia?

EUR/USD tipahti rajusti. On se alemmallakin ollut. SIIS DOLLARIA KOHDEN. Ei uutisoitu. Onko se viennille hyvä vai huono asia?

EUR/GBP singahti ylös. Mitä se tarkoittaa?

http://www.avatrade.fi/education/trading-for-begin...

Valuuttaparit ja vaihtokurssi Valuuttoja vaihdetaan pareina. Valuuttaparin vaihtokurssi osoittaa, kuinka paljon parin jälkimmäistä valuuttaa voi ostaa yhtä erää ensimmäistä valuuttaa vastaan. Esimerkiksi, yleisin ja suosituin valuuttapari on EURUSD. EURUSD:n vaihtokurssi osoittaa, kuinka monta USD:tä (parin jälkimmäinen valuutta) voi ostaa yhdellä eurolla (parin ensimmäinen valuutta). Jos EURUSD:n vaihtokurssi on 1,2356, jokaista euroa kohden voi ostaa 1,2356 USD:tä. Vaihtokurssin nousu tarkoittaa, että parin ensimmäinen valuutta on vahvistumassa jälkimmäisen valuutan kustannuksella. Vaihtokurssin lasku tarkoittaa, että parin jälkimmäinen valuutta on vahvistumassa ensimmäisen valuutan kustannuksella.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Punnan arvosta ja futsien romahduksesta on tehty mielikuvituksellinen toivio, joka kuitenkaan ei pesua kestä. Normaalien rajoissa kuitenkin liikuvat, mutta muualta löytyy huomattavsti enemmän markkinoden hermostumisen merkkejä mm. Frankfurt ja Pariisi.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Sso-Britania on vielä ainakin pari vuotta osa yhteismarkkinoita ja näin ollen alueen talouden ja valuutan heilahtelut vaikuttavat toisiinsa. Ja tämä yhteys ei tule poistumaan edes eroamisella yhteismarkkinoillta koska maiden välinen kauppa tulee jatkossakin olemaan mittavaa.

Samaan, täysin harhaanjohtavaan, vertailuun olen törmännyt viimepäivinä monessa paikassa. Katsotaan syksyllä uudestaan kun oikeasti isot tekijät alkavat reagoimaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sanasta romahdus voi saada kummallisen käsityksen jossei sitä selitetä sen enempään. Kun taloudessa romahtelu on toisen voitto. Varsinkin valuuttapareissa. Joka taas riippuu viekö vain tuoko tavaraa ko. valuutalla ja millä voluumilla.

Suomen vienti ei vedä. Yhtäkkiä Saksa nousi suurimmaksi kauppakumppaniksemme. Muuten hyvä mutta jäämme kaupassa tappiolle, ostelemme enemmän kuin myymme.

Jokunen vuosi sitten edellä oli Ruotsi ja Venäjä. Molempien viennin määrän romahtamisen yksi selittäjä on kauppavälineen arvo. Euron maksaa kruunun enemmän kuin vähään aikaan. Ruotsin kanssa tilanne on muutenkin mielenkiintoinen koska tarjontamme ei tunnu oikein kelpaavan. Venäjän tilanne on enemmän yleisessä tiedossa mutta kun olisi kiva että euro olisi siinä 50 ruplaa, mielemmin allekin (kuten oli) eikä siinä 70 tienoilla kun nyt jolla ei joka mummolla paljon suomalaisia tuotteita ole varaa ostella.

Brititkään ei ole merkityksetön kauppakumppani ja myös EUR/GBP arvo vaikuttaa.

Tämän hetkinen heilunta on ollut tavallista valuuttakaupalla spekulointia ja sen rajoissa. Miten ihmeellistä ei ole myöskään keskuspankin varmistavissa tukiostoissa. Romahdus sanan käyttö on siis hyvin ennenaikaista mutta toki vielä mahdollista. Keinottelijat odottelevat kieli pitkällä seuraavaa markkinasignaalia, joitan uutista, joskos ilmaista bittirahaa olisi vielä lähiaikoina tarjolla (brexit uutinen oli monin tavoin sata varma shortti)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Punta ja euro ovat tietysti molemmat laskeneet dollaria vasten. Euroon ja puntaan ny ei helposti saada merkittävää eroa. Punta vajosi dollaria vastaan torstai iltana n. 23:30 yhdeksän prosenttia, kun kävi ilmeiseksi, että brexit toteutuu.

Kun euro ja punta ovat eu valuuttoja, niin tietysti molemmat heikkenevät dollaria vasten. Punta on edelleen n. 9 % laskussa perjantaista 24.06.2016.

Se mikä on merkittävintä ovat brittiläisten suurien pankkien yli 20 % kurssien pudotus ja luottoluokitusten lasku. Royal Bank of Scotland, Barclays ja Lloyds Bank ovat menettäneet pudotuksen myötä yli 20 miljardia euroa arvostaan kahdessa päivässä. Lähes puolet Suomen valtion budjetista. Minusta se on kyllä aika rankkaa.

Siellä on monen eläkeyhtiön ja säästäjien rahat saaneet tuuletusta. Brittien ostovoima on nyt ainakin laskenut tuon kymmenisen prosenttia. No vähemmän huliganeja aurinkorannoilla.

Kaikki tämä heijastuu koko britannian talouteen, jota kukaan ei osaa vielä laskea. Toistaiseksi näyttää selvästi siltä, että vaikutus on negatiivinen britanniassa että euroopassa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin ei jaksa tehdä miljoonaa aloitusta. Huolestuttavinta tässä on pankkien tilanne ja dominoefektin vaara. Henri Myllyniemi on jaksanut aika ajoin tänne laittaa esim. siitä että Italian pankit ovat heikossa hapesssa. Dominoefekti siksi että pankin ovat ostaneet valtioiden lainalappu kasapäin eli jos pankki menee perseelleen miten käy valtion lainalappujen (too big to fall still) ? Spekuloijat ovat kurittaneet pankkeja ympäri Eurooppaa ei vain Briteissä. lisää esim. ->

http://www.welt.de/finanzen/article156625539/Der-B...

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-28/...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"jos pankki menee perseelleen miten käy valtion lainalappujen"

Tulee EU:n komissio ja sanoo että pelastaa liittovaltion suojiin. Kreikka on jo pelastettu.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Yksityis- ja liikepankit eivät suoraan omista killinkiäkään ostamiaan valtionlainoja. Valtionlainoja ostavat pankkien halussa olevat rahastot. Pankin mennessä konkurssiin saatava siirtyy rahastolle ja viime kädessä veronmaksajat maksavat rahastolle velkansa. Velka siirtyy konkurssipesälle.

Tätä huolta ei pankeilla enää ole, koska valtiolainojen osto-ohjelma on siirtynyt EKP:lle ja kansallisille keskuspankeille.

Valtion ottamista lainoista vastaa Suomen Pankki. Kun valtion yksittäinen velkapaperi eräänyy, Suomen pankki antaa valtiolle uuden lainan. Se on veronmaksajien rahaa.

Suomen Pankki ja euroalueen muut keskuspankit aloittivat viime vuonna ennen kokemattoman laajat tukiostot eurovaltioiden velkakirjamarkkinoilla. Ne ovat nyt yli vuoden ja vähän päälle ostaneet eurovaltioiden velkakirjoja 40–50 miljardin euron kuukausivauhtia. Suomen Pankki (Suomen kansalaiset)lainoittaa Suomen Valtiota n. 700 milj. euron kuukausivauhdilla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomen pankkihan lainaa rahansa markkinoilta, enimmäkseen yksityisiltä bisneslaitoksilta, joilla toki rahaa ei ole, mutta niillä on oikeus luoda sitä tyhjästä.

Itsenäisyyden aikana Suomi saattoi lainata omalta valtionpankiltaan. Ei enää.

Raha on näet niin kuin se lasketaan, ja tuo laskijan oikeus on Suomen pankille mennyttä aikaa. Nyt Suomen raha lasketaan aivan muualla – ja siellä muualla rapautetaan myös suomalaisten hyvinvointia.

Bisnespelureitten henkilökohtaisiin voittoihin tai tappio-ongelmiin en ota nyt kantaa, vaikka ne ajoittain heijastuvat finanssipelitaloudesta myös tänne reaalitalouden puolelle.

Toimituksen poiminnat