kyy

Saatanan tunarit!

Olen katsellut huuli pyöreänä viime päivien ”keskustelua” aiheena ministeri Hautalan erottaminen, sillä sehän se varsinainen keskustelun aihe ja tavoite on ollut.

 

Koko ”kohu” sai alkunsa siitä, kun kannibaaliviestin Iltalehti otsikoi uutisensa toisin kuin itse teksti kertoi. Tekstissä Hautalan kerrottiin keskustelleen asiasta ministeriössään, otsikko kertoi taas Hautalan estäneen rikosilmoituksen teon. Huolimatta uutissisällöstä media lähes laidasta laitaan tarttui tuohon vääristeltyyn otsikkoon ja tartutti etäpesäkkeensä sekä kansalaisiin että poliittisiin päättäjiin. Ministeri Hautala oli USAssa, jossa oli sopivasti yö, eikä häntä voitu haastatella kun oli niin kiire reagoida tähän tyhjästä nyhjäistyyn ”skandaaliin”.

 

Tähän väliin on hyvä huomauttaa että en ole vihreä enkä edes siedä Hautalaa, mutta hänestä tai siitä ei tässä kirjoituksessa ole kyse, vaan kyse on median vallasta, tai oikeammin markkinatalouden vallasta mediaan ja median vallasta kansaan ja poliitikkoihin.

 

Se antoi tehokkaan näytön voimastaan eilen, kun puoli Suomea nielaisi kyselemättä sen, mitä media yksisuuntaisesti ja -mielisesti sille syötti. Vähitellen, kun USAssa koitti aamu ja Hautalaakin kuultiin, "uutisen" ydin laimentui merkittävästi, mutta maito oli jo kaatunut, kuten sanotaan.

 

Entisenä toimittajana kummastelen, mihin Suomen median ammattietiikka on kadonnut, kun eiliset uutiset näyttivät siltä, ettei kukaan ollut tarkistanut mitään. Silkkaan rahaanko se on hävinnyt, vai onko (J. Kuusen ilmaisua käyttäen) nykyinen totuus todellakin sitä todempi, mitä paremmin se menee kaupaksi? Onko Kuusi ollut kauhuskenario-ennustuksessaan oikeassa? Karmea ajatus.

 

Kun katsoo asiaa täältä naapurimaasta käsin lähinnä netitse, mielenkiintoinen havainto on se, että yleisiä totuuksia Suomessa todellakin voidaan synnyttää niinkin kevyesti kuin iltapäivälehtien otsikoilla. Vakavastikin otettava media nähtävästi saadaan järkyttävän helposti tanssimaan minkä valheen pillin mukaan vain, kunhan se lanseerataan sopivalla tavalla. Tämä on roskalehdille toki hyvä uutinen, niiden moraali kun on yhtä myynnin kanssa.

 

Medialle ja niille poliitikoille, jotka juoksevat sen perässä kuin Hamelnin rotat, ei voi käyttää kuin yhtä, U. Kekkosen tokaisua, joka on luettavissa otsikosta.

 

Viimeksi mainittuja ovat ainakin Jukka Kärnä(sd), Halla-aho, Hakkarainen, Ruohonen-Lerner ja Soini (ps), mutta yllättäen ainoita järjen ääniä löytyi kokoomuksesta (S. Kataja). S-tunareilta tuskin kuullaan katumuksen ääniä, sillä yleensä poliitikot ovat silloinkin oikeassa kun ovat väärässä, ja mitä mediaan tulee, sen luotettavuus koki tapauksen johdosta tuntuvan kolauksen - laidasta laitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Siis, onkos tuossa jupakassa nyt tapahtunut jokin ratkaiseva käänne, jota en ole huomannut? Minun tietääkseni uutta tietoa ei ole muuta kuin se, että Hautala itse "yllättäen" kiistää tapahtuneen, ja syntipukiksi on haalittu joku virkamies, joka voi huoletta ottaa syyn niskoilleen, koska kyseessä ei ole virkavirhe, joten työsuhde ei ole uhattuna. Tällä hetkellä siis sana sanaa vastaan, ja Hautalan edellisen, pimeän työn teettämiseen liittyvän kohun tuloksena tiedämme, että Hautalan sanojen arvo on jotakuinkin nolla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Menet ohi aiheesta. Mitään käännettä ei ole tapahtunut, koska mitään ei ylipäänsä ole tapahtunut.

Kirjoitus kertoo siitä, miten roskalehden otsikosta voi syntyä sellainen mellakka kuin eilen syntyi. Suuri osa mediasta perääntyi kyllä, kun joku ilmoitti uutisen ankaksi. Osa ei, kuten Iltalehti, joka edelleen yrittää vääntää kohua olemattomasta. Siihen tuskin muu media enää menee, paitsi ehkä kaikkein kaupallisimmat.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Miten niin mitään ei tapahtunut? Tapahtuihan ainakin se, että Greenpeace tunkeutui luvatta Arctia Shipping Oy:n jäänmurtajiin, ja tästä jätettiin rikosilmoitus tekemättä. Tietääkseni laivaan luvatta tunkeutuminen on aina vakavan vaaratilanteen riski, joten rikosilmoituksen tekemättä jättäminen ei liene ihan normikäytäntö.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #6

Rikosilmoitus tehtiin, mutta vedettiin takaisin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Yksi puoli asiaa on se, että ip-lehtien "uutiset" ovat mitä luotettavimpia silloin kun ne ovat itselle sopivia ja poliitikot tarttuvat niihin hanakasti ennenkuin taustat ehtivät paljastua. Jos joku tapaus kohdistuu omaan viiteryhmään niin kyseessä on tietenkin median ajojahti ja vääristely.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kuten sanoin tuossa kirjoituksessa, minulla ei ole mitään syytä puolustaa Hautalaa, mutta tolkkua puolustan kyllä. Ja suomalainen media oli eilen täysin tolkuton toiminnassaan, ainakin nettijulkaisujen perusteella.

Täältä ulkopuolelta, Ruotsista käsin jupakka vaikuttaa absurdilta farssilta, kun näyttää kuin puoli Suomea ryntäisi päättömänä kanalaumana jonkun vääristelevän otsikon mukana. Tokihan tuo porukka haluaa muutenkin kammeta Hautalan paikaltaan, mutta kehottaisin heitä käyttämään järjellisiä keinoja.

Ei tällaisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä kommentti. Mielestäni Hautalan veronkierto oli paljon vakavampi asia kuin tämä nyt esilläoleva juttu. Näin lähinnä senvuoksi, että oviremontilla oli esimerkinomainen luonne joka antoi mallin suurelle joukolle suomalaisia siitä kuinka voi toimia. Jos jää kiinni niin maksaa vasta sitten eikä muuta.

Tässä nyt käsillä oleva "skandaali" näyttää olevan ainakin oikeustoimien osalta hyvin maalaisjärjellä hoidettu juttu. Ei minulla Hautalaa ikävä tule, jos hän palkkiopestistään joutuu luopumaan. Mutta se että media hullaannuttaa ilmeisesti liiasta vapaa-ajasta kärsiviä kansanedustajia kertoo näiden kummankin osapuolen tasosta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #5

Kuka siinä oviremontissa oikein lopulta kiersikään veroja? Olisikohan ollut se yrittäjä, joka remontin teki ja joka ei kruunulle kolehtia tilittänyt?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tietenkin siitäkin on kysymys, että onko Hautalan tämänkertainen kertomus, josta näyttää erilaisia versioita liikkeellä olevan totta vai ei.
Jotenkin vain tuo Hautalan uskottavuus on kärsinyt, eikä kysymys ole pelkästään iltapäivälehtien kirjoituksista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Jotenkin vain" ei ole mielestäni minkäänlainen peruste yhtään millekään.

Mutta Hautalan uskottavuudesta ylipäänsä ei tässä ole kyse, vaan median vallasta kansalaisiin ja poliitikkoihin.

Faktaa on kuitenkin se, että Iltalehden vääristellyn otsikon pohjalta synnytettiin kohu, joka läpäisi Suomen median, kansan ja poliitikot.

Hautalan pätevyys tehtäväänsä on sitten ihan eri asia.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tuli vain mieleen, että taisi olla Iltalehden kirjoitus alunperin jopa liian lievä, nyt kun jälkeenpäin esille tulleita asioita miettii!
Vaikka lehtien kirjoittelu monesti on melkoisen kaukana totuudesta, niin kyllä tämäkin asia olisi ilman lehdistöä jäänyt aivan piiloon!

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen

Heidi Hautala on ollut oppositiolle todellinen lottovoitto. PS:n ja kepun tulevat ministerit saa täysin vapaasti ja härskisti ajaa omien etujärjestöjen etuja ilman mitään pelkoa lopputilistä. Siihen on nyt Suomessa lupa annettu.

Siellä Ruotsissa nämä asiat otetaan tosissaan. Hautala ei ole edes kansanedustaja, eli jos tohvelia tulisi jäisi Heidi tyhjänpäälle ja sehän ei hyville siskoille passaa.

http://www.hs.fi/sunnuntai/a1352523423401

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hengästyneenä kuuntelen paraikaa netistä Suomen eduskunnan kyselytuntia, ja totean vain että kyllä Hautalan tapauksessa nyhdetään lillukanvarsia myöten kaikki nyhdettävä.

Yksi jos toinen kansanedustaja näkyy keräilevän populistisia irtopisteitä vetoamalla roskalehden virheelliseen otsikkoon. Kun varsinaista "casea" ei tullut, väännetään väkisin edes jotain - täytyyhän itsekin kiljua kun koko media on eilen kiljunut kurkku suorana ja yhteen ääneen tuota uutisankkaa.

Täällä Ruotsissa tuskin asiat ovat tässä suhteessa paremmin. Rintamakarkuruus on tämän maan tunnusmerkki - ministerit kompuroivat punaisella matolla ja jo ollaan "tekemässä johtopäätöksiä".

Ei siinäkään mitään järkeä ole, vaikka moni suomalainen toivoisi Suomeenkin tällaista. Varsinkin jos ko. ministeri ei ole omaa väkeä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Kiitos kirjoituksesta ja erityisesti muuan yksityiskohdasta :)

Tuo median ylivalta yleisen totuuden muokkauksessa on selvästikin todella merkittävä - ja samalla myös erittäin huolestuttava. On vaikea sanoa, miten pitkälle mainitun tapauksen raivokas uutisointi on muokannut suomalaisten mielipiteitä, mutta aina kun uutisankka esittäytyy, osa yleisöstä jää väärään käsitykseen - erityisesti silloin kun ankka on omiaan vahvistamaan ryhmään kuulumisen tunnetta, omia ennakkoluuloja ja mielipiteitä.

Taisit mainitakin jo, että näiden Hautalan kampeajien pitäisi kyllä käyttää aivan eri kaliiberin keinoja hankkeessaan kuin tällaista. Sinänsä inhimillistä että joidenkin inhoaman ministerin pienimpäänkin oljenkorteen tartutaan ja sillä pyritään kampeamaan häntä. Mutta jos Hautala tähän kaatuu, voi saman tien kaataa kaikki muutkin ministerit, virkamiehet jka kansanedustajat - syyt kyllä ovat löydettävissä.

Kuten sinäkin, en itse mitenkään liputa ko. ministerin puolesta, mutta järjen valon puolesta liputan minäkin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen ostanut päivittäin iltalehden, myös viikonlopun jo vuosikausien ajan. Tommi Parkkonen on toimittaja jonka hampaissa aina pitää olla joku politiikko. Parkkonen epäonnistui edellisellä kerralla Hautala-jahdissa, nyt uusi yritys. Luuleko joku , että IL:n ulostulo, Hautalan ollessa yhdysvalloissa, oli sattumaa, ei todellakaan. En ole vihreiden ihailija, en varsinkaan Hautalan, mutta sanomalehtien suurkuluttajana osaan kyllä "lukea" mistä tässäkin on kysymys. Eniten olen pettynyt, entisenä ay-aktiivina kasaned. Kärnään (sd) joka tässä kysymyksessä meni Parkkosen halpaan. Valta on aina jossain, ovatko politiikot valmiit antamaan sen tiedotusvälineille, joka peukalolla näyttäen joko ylös tai alas valitsee ne poliitikot jotka he hyväksyvät. Tässäkin tapauksessa IL ja Parkkonen on ottanut myös tuomarin roolin, tuomiten Hautalan ilman perusteita. Kuten totesin en koskaan tule äänestämään vihreitä, mutta en myöskään arvosta niitä politiikkoja, lähinnä persuja, jotka ovat Il:n vietävissä. Soinille annan pisteet siitä, että osasi olla hiljaa eduskunnan kyselytunnilla, kun tätä asiaa käsiteltiin, ilmeisesti ymmärtäen mistä nyt on kysymys ja pisti juoksupojat asialle.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Toimittajissa on paljon niitä, jotka tavoittelevat jättisulkaa hattuunsa, ja sellaisen heidän mielestään ansaitsisi ministerin heivauksella.

Sitä itsetyytyväisyyden mittaa ja määrää tietyiltä toimittajilta kun esim. Jäättenmäki tai Kanerva saatiin kammettua ministerinpaikalta. Itseisarvoksi muuttunut ihmisjahti on luokatonta toimintaa, ja näidenkin toimittajien pitäisi keskittyä asioihin, toisin kuin kaupallisen median omistajat heitä komentavat. Sillä henkilö- ja juorujutut myyvät, ja sehän on pääasia.

Totuudesta viis.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"...näidenkin toimittajien pitäisi keskittyä asioihin, toisin kuin kaupallisen median omistajat heitä komentavat..."

Tätä Hautala-hommaakin kiinnostavampaa kaivettavaa asiaa olisi
1) Kuka Greenpeacea johtaa? Organisaatiorakenne, nimet?
2) Mistä rahoitus tulee (enkä tarkoita niitä avustushilkkuja, joita GP saa "kansalaiskeräyksillä")?
3) Miten aktivistien iskujen kohteet valitaan, kuka päättää operaatioista?
4) Mihin GP toiminnallaan tähtää? Se on kaikesta tiedottamisesta huolimatta jäänyt epäselväksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #15

No esimerkiksi vaikka nämä.

Pääasia kun tuntuu olevan fiilispohjainen mäentykkää -tyyppinen henkilörepostelu. Kataisen ääni tai Halosen nenä tai Pekkarisen tupee kun näkyy olevan sitä terävintä poliittista uutisointia.

Koska se myy.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #17

Jostain syystä mieleen pujahtaa taas tuo Nevanlinnan & Relanderin nyrkkisääntö Työn sanat ‑kirjasta. Nyrkkisääntö kuuluu: Kun luet lehtiä, virallisia tiedotteita tai kuuntelet uutisia, muista että jokainen sana tarkoittaa sen ilmimerkitykseen nähden täsmälleen päinvastaista asiaa.

Kanssaihmiset! Hyvä keino mielen lepuuttamiseksi on lukea koko viikon lehdet vasta viikonloppuna :D
Silloin lukee vanhoja uutisia = ei järkyty ja kiihdy yhtään, asiatkin on helpompi suhteuttaa oikeisiin mittasuhteisiin.
Eikä tunne herätetarvetta ottaa kantaa johonkin jonninjoutavaan :D

Toimituksen poiminnat