kyy

Vapaa maa, vapaa kansa

 

 No niin, sarkasmiahan tuo on alusta loppuun.

 

Olin eilen jalkapallo-ottelussa olympiastadionilla, jossa määräykset meidän kaikkien turvallisuuden takaamiseksi ovat tiukat. Poiminpa eilisestä esimerkin, joka mielestäni kertoo hienosti tästä ajasta ja vapaan maan kansalaisten hyvinvoinnin eteen tehtävästä uurastuksesta.

 

En polta tupakkaa, mutta ehkä neljännes tai viidennes jalkapalloyleisöstä tupakoi. Katsomossa ei saa polttaa, mikä on jokseenkin järkeenkäyvä kielto, ja silloin tietysti tupakointi keskittyy erätauoille. Tauolla katsojat siirtyivät enimmäkseen stadionin avoparvekkeille, joista on myös pääsy rakennuksen ulkopuolella oleviin ”häkkeihin”. Useimmat tupakoitsijat pyrkivät portaille, jotka johtivat näihin tyhjiin, aidattuihin ulkoalueisiin. Mutta keltaliivisten vartijoiden rivistö esti pääsyn avotaivaan alle, sillä näin oli määrätty, jolloin tupakat luonnollisesti sytytettiin parvekkeella.

 

Katselin touhua jokseenkin hämmentyneenä: keltaliiviset vartijat tungeksivat väkijoukossa haistellen ilmaa ja ”käräyttäen” tupakoitsijoita: "tupakka pois, täällä ei saa polttaa." ”Missä sitten saa?” kysymyksiä kuului tauon aikana sadoittain. ”Tuolla noin”. ”Missä?” ”Kävelette tuonne päin noin sata metriä, siellä on tupakointipaikka”. Pikku ongelma oli se, että käytävä, joka johti sadan metrin päähän oli niin täynnä ihmisiä, että eteneminen siellä ei ollut edes vaikeaa, se oli mahdotonta. Yleisöä oli yli 20000.

 

Seurauksena tupakoitsijat polttelivat avoparvekkeella niin salaa kuin pystyivät, tupakat kämmenten kätköissä ja savua lattiaan päin puhallellen. Kun ilmeni, että tupakointi oli järjestetty varmistamalla terveytemme ja turvallisuutemme viimeisen päälle, kymmenet keltaliiviset poukkoilivat nuuhkimassa ilmaa ja jäljittämässä salapolttajia kun pian ainakin joka kymmenes parvekkeella oleskelija poltti.

 

Tuijotin tuota absurdia näytelmää ja kiistoja vahtien ja yleisön välillä, jotka tupakoitsijat usein onnistuivat venyttämään tupakan mittaisiksi, ja mietin vartijoille annettujen määräysten toteuttamisen autuutta ja mielekkyyttä. Osa turvamiehistä onnistui säilyttämään tiukan pokkansa koko viidentoista minuutin ajan, muutamat toki pudistelivat päitään hymähdellen ja antoivat olla: ”no mene nyt edes tuonne kaiteen luokse”, kun ei enää jaksanut moista pelleilyä.

 

Niinpä. On varmaankin hyvä, että tupakointi vähenee, mutta kuulkaas, ei se näin mene. Seurauksena älyttömistä laeista ja määräyksistä on näet se, että monia muitakaan lakeja ja määräyksiä, tolkullisiakaan, ei viitsitä noudattaa.

 

Tätäkö se sitten on, elämä vapaassa maassa?PS. Tähän innosti Riku Rantalan erinomainen pilkunjyystöä höyläävä kolumni:

http://www.hs.fi/matka/Pilkunjyyst%C3%B6+pilaa+kes%C3%A4lomat+Suomessa/a1370588621524

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos joku pitää tupakoinnin rajoittamista kansalaisoikeuksien rikkomisena, niin voi voi.

Oikeasti vapaassa maassa vapaa kansa voisi mennä jalkapallo-otteluun ostamalla lipun ja siirtymällä katsomoon vapaassa järjestyksessä. Katsoa ottelun rauhassa ja poistua vapaassa järjestyksessä.

Ohitamme kuitenkin stadionille päästäksemme ensin mellakka-aidat ja poliisit. Tämän jälkeen kohtaamme järjestyksenvalvojien ensimmäisen rintaman.

Portilla jokaiselle tehdään turvallisuustarkastus, johon viranomaisillakaan ei ole oikeutta kuin pakkokeinojen yhteydessä. Ähäkutti, eipä löytänyt jv. kätkemääni HUOM! sateenvarjoa.

Katsomossa katsojia valvoo sadoittain järjestyksenvalvojia kuin DDR:ssa ikään. Pieneenkin epäkohtaan puututaan välittömästi. Muun muassasateen sattuessa em. kätketyn sateenvarjon avaaminen johtaa välittömään poistamiseen katsomosta.

Ihmettelen, että kukaan ylipäätään enää vaivautuu katsomaan jalkapallo-otteluita.

Milloin päästimme touhun tähän jamaan?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Turvallisuuteen vetoamalla voidaan mennä miten pitkälle tahansa. Stasihan oli turvallisuusministeriö, eikä nykysuuntaus Suomessa lupaa yhtään Stasia kultivoituneempaa turvallisuustoimintaa tänä valvontakameroiden ja sähköpostiurkintojen aikana. Kaikkihan se kontrolli on vain turvallisuutemme vuoksi.

Lisänä meillä on vielä se ruotsalaisten hengityssuoja- ja lasten leikkipaikkojen turvakypäräkulttuuri, joka on tunkemassa "vapauttamaan" kansaamme ja luomaan "hyvinvointia".

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Olin paikalla ja havaitsin saman. Itse myös tupakoin, ja olin siis yksi näistä lukuisista sääntöjen rikkojista.

On sanottava että harvoin näkee niin älyvapaata jahtia kuin Stadionilla eilen näki. Turvahenkilöstö todellakin n u u h k i ilmaa kuin koira, ja me tupakoitsijat yritimme imaista savut piilotetuista savukkeistamme aina kun nämä runsaina parveilevat keltaliivit käänsivät selkänsä väkijoukossa. Vaikka kyseessä oli avoparvi, jossa joku saattoi silti haistaa tupakansavua, ihan vieressä oli taivasalla alue, johon turvamiehet eivät kuitenkaan tupakoitsijoita päästäneet. Touhu alkoi muuttua väkivaltaa muistuttavaksi kun moni tupakoitsija änkesi kielletylle, järkevälle tupakointialueelle väkisin, ja turvamiehet suojelivat heitä keuhkosyövältä tiukin sanoin ja kovinkin ottein. No, savut levisivät sitten myös tupakoimattomien neniin, koska käsky oli annettu.

Kosonen tuossa kysyi, milloin päästimme touhun tähän jamaan. Se on erinomainen kysymys johon voi vielä lisätä: miksi.

Olen joutunut vatkaamaan vapaus-käsitettä paljonkin, koska se kuuluu niihin eniten väärin käsitettyihin sanoihin maailmassa. Vapaus ei ole yksiselitteisesti sana joka kuvaa kaikkea hyvää, mitä maailmasta löytyy, vaikka sellaisena sitä yleisesti käytetään.

Sen kääntöpuolesta tässäkin nyt puhutaan.

Sixten Korhonen

Poltan itse satunnaisesti, tuppien ääressä koko illan.
Tavallisessa arjessa minua häiritsee savu jo viiden metrin etäisyydeltä.
Ei tuo liene stadikan olosuhteissa mikään ongelma.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Olen tupakoivana ottanut seuraavan kannan

Tupakointikielto = En ole tervetullut

Aika hyvin pystynyt jopa elämään päätöksen kanssa
Satunnaisesti jossain baareissa käynyt joko soittamassa tai kuuntelemassa musiikkia mutta siis 2-3 kertaa vuodessa vain entisen 15+ -> sijaan

Ei siinä mitiä
Jos en ole tervetullut niin pysyn poissa

Muidenkin röökaajien kannattaisi kokeilla
Jos ei muuten niin mielenkiinnosta
Jos pysyvät baarit/tapahtumat/ties mitkä lie pystyssä niin...
Rajoitukset tulivat tarpeeseen ja suuri savuttomien joukko korvasi tupakoitsijat
Jos ei niin voi voi...Minkäs teet

Vaikeaa ja tylsääkin boikotointi on mutta onnistuu
Itse olen onnistunut jopa bongaamaan vielä sellaiset työpaikatkin missä ei ole ollut mitään ehtoja tai rajoituksia röpöttelyn suhteen

Toimituksen poiminnat