kyy

Onko laivanrakennus oikeaa työtä?

Varsinkin Perussuomalaiset ovat hanakasti jaottelemassa "oikean" työn ja tarpeettoman työn omiin lokeroihinsa. Tarpeettomaksi työksi nimetään yleensä julkiset virat ja julkisella rahalla pyöritettävä toiminta, vaikka esim terveydenhoitajia tai opettajia tuskin iljetään leimata tarpeettomiksi (?)

 

Kriteerinä "oikealle työlle" on useimmiten ollut työn tuottavuus. Nyt esitän vakavan kysymyksen näille "oikean" työn määrittelijöille: ovatko laivanrakennus tai maanviljelys "oikeaa" työtä ja millä perusteella? Kumpikaan ala ei ole kannattavaa, vaan pysyvät pystyssä ainoastaan verovaroja rankasti niihin pumppaamalla, aivan kuten mihin tahansa valtion virkaan tai vaikkapa tutkimus- tai taiteilija-apurahoihin - siis niihin, jotka Persujen mielestä ovat erityisen vähän "oikeita" töitä.

 

Ruokaa saisimme ilman suomalaista maanviljelystä tai karjataloutta, ja amerikkalaiset miljonäärit saavat luksusristeilynsä ilman suomalaisiakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hyvin perusteltu, kuten valtaosa Perussuomalaisten kommenteista...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ai niin, perustelut. Ihan samalla perusteella kuin Nokian duunareidenkin työt.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #3

Vaikka valtio pumppasi Nokiaankin valtavasti verovaroja, ei kuitenkaan läheskään siinä määrin kuin telakkateollisuuteen ja maatalouteen.

Mikseivät Persut kilju Nokian jättimäisistä irtisanomisista samalla volyymilla kuin nyt korealaisen STX:n yhden hupialuksen rakennuksen menemisestä ohi suun? STX ei ole edes irtisanomassa ketään - ainakaan vielä.

Onko telakkateollisuus siis tärkeämpää kuin elektroniikkateollisuus? Pitääkö sitä suojella enemmän kuin nokialaisia? Eli onko Nokian edustama työ sittenkin vähemmän "oikeaa" työtä kuin STX:n edustama työ?

Lasse Laaksonen

"esim terveydenhoitajia tai opettajia tuskin iljetään leimata tarpeettomiksi (?)"

Tarpeettomia töitä on. Aloitetaan vaikka 95% ruotsin opettajista ja kaikki kaksikielisyys-, monikulttuuri-, mukatasa-arvo- ym. virkamiehet.

Itse asiassa julkisia toimia, noin 800.000, on noin 300.000 liikaa. Mikä kummallisinta, mitä tarpeettomampi homma, sitä suurempi liksa. Tämä on hypoteesi, mutta olen satavarma, että sen todistaminen on aivan helppoa.

T. Lalli, persujen kannattaja.

Käyttäjän jukkaheinonen kuva
Jukka P. Heinonen

Ainakin Työ- ja Elinkeinotoimisto on täysin tarpeeton ja tulisi lakkauttaa.

Valtiolla tulisi olla jonkinlainen samanlainen ohjelma kuten esim. Microsoftin operating systeemeissä on defragmenter, joilla silloin tällöin puhdistettaisiin turhaa aktiviteettia, johon valtion eli veronmaksajien varallisuutta tuhlataan.

Lasse Laaksonen

Juuri niin. Koska valtio ei ole liikeyritys, ei sen hallintaan liity mitään erityisesti taloudellista kannattavuutta maksimoivaa toimintaa, jolloin onkin pakko ihan muilla keinoin perattava sen kaikki toimet.

Esimerkki: Olin muinoin Suomen Pankin IT-järjestelmäkehityksen kouluttaja. Kun opetin osallistujia tehostamaan prosessejaan ISAC/MBI -metodilla, niin sanoivat: ei meidän tarvitse tehostaa toimintaamme. Me vain pidämme sormeamme hetken kauemmin setelipainon prin-nappulalla. Ja tämä on tosi. Nykyisin lienee oma printtaus kielletty paitsi niiltä, jotka ovat oikein kunnolla mällänneet, kuten Kreikka ja Irlanti. Eli julkisen sektorin toiminta on perustaltaan täydellisen vastuutonta.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

Pystyykö herra Andersson kertomaan paljonko verovaroja valtio on pumpannut laivanrakennukseen, vaikkapa viimeisen 10 vuoden aikana.
Ihan selviä summia, ettei jää pelkän mielikuvituksen varaan.

Sitten herra Anderson voisi verrata kyseistä summaa vaikkapa meriklusterin työntekijöiden maksamiin tuloveroihin.

Lopputulos on kuitenkin se että joka helkkarin paatista mikä vientiin menee, tulee ihan oikeaa kovaa valuuttaa Suomeen paljon enemmän kuin sitä menee ulos. Erittäin kannattavaa bisnestä. Tällä nykyisellä mallilla kun vielä voitot jäävät lähinnä suomalaisille alihankkijoille, eivätkä mene korealaisille ja norjalaisille. He saavat pitää tappiot.

Toimituksen poiminnat